Zuid-Kennemerland. Interieurportretten van stadshuizen en villa’s. 1875-1945

Zuid-Kennemerland. Interieurportretten van stadshuizen en villa’s. 1875-1945

Rond 1900 werd Zuid-Kennemerland een aantrekkelijk woongebied voor rijke ondernemers en notabelen. De aanleg van trein- en tram­verbindingen maakte het mogelijk in de stad te werken en tegelijkertijd buiten te wonen. De, veelal Amsterdamse, welgestelden die deze stap maakten lieten comfortabele villa’s en herenhuizen bouwen in Haarlem, Bloemendaal, Aerdenhout, Heemstede of Overveen, dichtbij zee en duinen. Ook rijke Haarlemmers trokken naar de nieuwe woongebieden aan de rand en in de omgeving van de stad.

In Zuid-Kennemerland kenmerken deze huizen zich onder andere door fraaie betegelingen en gebrandschilderde ramen, cosy corners en weelderige tuinen. De vraag naar wooncomfort leidde tot staaltjes van moderne woontechniek als centrale verwarming, ijskasten en inbouwmeubelen.

Het boek biedt een exclusief inkijkje in de historische interieurs, die met oog voor detail worden beschreven en prachtig zijn gefotografeerd. Daarnaast is er aandacht besteed aan de oorspronkelijke bewoners en interieurontwerpers, aan de hand van uniek historisch materiaal.

De publicatie is gemaakt in het kader van het onderzoeksproject Van grachtenhuis tot villa in het groen van de Stichting Historische Interieurs in Amsterdam.

Auteurs: Barbara Laan, Esther de Haan en Alexander Westra

Uitgegeven door Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij, 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *