Alexander Westra

Alexander Westra (1962) studeerde filosofie, kunstgeschiedenis en erfgoedstudies aan de Universiteit van Amsterdam.

Van 2008 tot 2014 was ik als docent erfgoedstudies aan deze universiteit verbonden. Ik leverde daar onderwijsondersteuning in de vorm van werkgroep begeleiding, (gast-)colleges en stagebegeleiding.

Met mijn bureau de Erfgoed Praktijk ben ik sinds 2007 werkzaam als zelfstandig adviseur, onderzoeker en publicist op het gebied van cultureel erfgoed.

Mijn speciale interesse gaat uit naar historische interieurs en architectuur uit de periode van circa 1870 tot 1960. Gedurende 2007 en 2008 heb ik meegewerkt aan  een inventarisatie van historische interieurs in Amsterdam-Zuid. Naar aanleiding van dit project heb ik mij verdiept in de problematiek rond het behoud van historische interieurs.

Ik ben tevens langere tijd werkzaam geweest binnen de  projectgroep van de Stichting Historische Interieurs in Amsterdam. Deze stichting zet zich in voor onderzoek, kennisverspreiding en behoud op het gebied van historische interieurs in Amsterdam en Noord-Holland.

Mijn ontdekking van een historisch interieur in een herenhuis aan de J.J.Viottastraat haalde in 2008 de landelijke pers, radio en televisie. Samen met interieurhistoricus Barbara Laan schreef ik een restauratieadvies voor het bijzondere historisch interieur dat zich in dit pand bevindt.

In aanvulling op het bovengenoemde heb ik mij in de loop der jaren gespecialiseerd in meerdere onderwerpen, waaronder:

  • Grachtenhuizen in de Amsterdamse Grachtengordel;
  • Historische kantoorgebouwen uit de negentiende en twintigste eeuw;
  • Historische winkelpuien;
  • Kunstnijverheid en design van de negentiende en twintigste eeuw;
  • De historie en het cultureel erfgoed van bedrijven en organisaties.